liu02

High Ping/Lagging on online games (Modern issue)?

Discussion created by liu02 on Dec 17, 2016
Latest reply on Jan 10, 2017 by shaw-lance

Hello shaw:

 

I lived in Edmonton Alberta, for the past two month I have experienced constant high ping (>200ms sometimes >400ms) and packet lost on all online games I play (Dota 2 and Overwatch). I tried updating my drivers, reinstall my operating system and restart the modern and it seems all of it doesn't work.

Here is the traceroute I ran on the WinMTR to both dota2 and Overwatch server:

 

192.69.96.1 is Dota2's server

|------------------------------------------------------------------------------------------|
| WinMTR statistics |
| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| INTEL_CE_LINUX - 2 | 1273 | 1248 | 2 | 224 | 1303 | 561 |
| 68.150.192.1 - 3 | 1261 | 1233 | 6 | 221 | 1107 | 487 |
| rc3ar-be114-1.ed.shawcable.net - 2 | 1310 | 1294 | 6 | 219 | 645 | 12 |
| rc1we-be1.ed.shawcable.net - 2 | 1282 | 1259 | 9 | 217 | 646 | 124 |
| rc3no-be6.cg.shawcable.net - 2 | 1288 | 1267 | 10 | 219 | 644 | 191 |
| rc2wt-be100.wa.shawcable.net - 2 | 1298 | 1279 | 25 | 235 | 667 | 135 |
|rx0wt-valve-corporation.wa.shawcable.net - 2 | 1276 | 1252 | 25 | 232 | 667 | 202 |
| No response from host - 100 | 274 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 274 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| eat.valve.net - 2 | 1284 | 1262 | 29 | 239 | 665 | 212 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

 

24.105.62.129 is Blizzard's server

|------------------------------------------------------------------------------------------|
| WinMTR statistics |
| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| INTEL_CE_LINUX - 0 | 17 | 17 | 1 | 191 | 508 | 266 |
| 68.150.192.1 - 0 | 17 | 17 | 8 | 218 | 511 | 269 |
| rc3ar-be114-1.ed.shawcable.net - 8 | 13 | 12 | 0 | 238 | 560 | 148 |
| rc1we-be1.ed.shawcable.net - 0 | 17 | 17 | 14 | 222 | 513 | 271 |
| rc3no-be6.cg.shawcable.net - 0 | 17 | 17 | 13 | 223 | 516 | 274 |
| rc2wt-be100.wa.shawcable.net - 8 | 13 | 12 | 0 | 261 | 575 | 175 |
| rc1wt-be18-1.wa.shawcable.net - 8 | 13 | 12 | 0 | 256 | 582 | 165 |
| rc3sj-be60.cl.shawcable.net - 0 | 17 | 17 | 52 | 261 | 548 | 315 |
| Destination network unreachable. - 100 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| No response from host - 100 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

 

It seems that the data is having issue even passing my home modern. However, I can still watch youtube videos and open websites with relatively high speed. What will be the problem that might cause the routing issues to the game server?

Outcomes